Otevřený dopis JUDr. Jiřímu Pospíšilovi, předsedovi TOP09

Dobrý den pane Pospíšile,

dovolte, abych Vás tímto oslovil se svým názorem na současný konflikt v pražské koalici a s postřehy, které byste k němu měl znát.

Úvodem si dovolím říci, že jsem Vás do nedávna považoval za relativně solidního politika. Celá záležitost kolem elektroměrů – značně přifouknutá, ale působí dojmem, že se snažíte vyvolat konflikt pod jakoukoliv záminkou. Zejména vaše agresivní rétorika spojená s přirovnáváním Pirátů ke komunistům působí dost prvoplánově. Dále si dovolím poznamenat, že ač nejsem Pražan a mohlo by se zdát, že se mě to netýká, Praha je hlavním městem a vše, co se v ní děje, se tak trochu dotýká všech.

Nyní k věci:

1.
Využívání velkých dat k analýze toho, jak město funguje, je základem konceptu Smart city. Pokud říkáte, že nechcete z dat z elektroměrů vědět, jak jsou využívané byty v Praze, v podstatě tím říkáte, že nechcete Smart city. Anonymizovaná statistická data opravdu nemohou narušit něčí soukromí či vlastnická práva.

2.
Tvrdíte, že vyhodnocení využívání elektroměrů je zásahem do soukromí Pražanů. Víte o tom, že telekomuniční operátoři jsou povinni odevzdávat Českému telekomuničnímu úřadu detailní data o svých zákaznících? Konkrétně na jaké adrese, jakou technologií, jakou čerpají službu a o jaké rychlosti. Jedná se o údaje o každé konkrétní adrese v Česku. V případě rodinných domů je snadné tento údaj přiřadit ke konkrétnímu zákazníkovi. Nejen tedy, že se na ČTÚ kupí vysoce citlivá obchodní data, která je v případě úniku (i částečného) extrémně snadné zneužít, ale ještě jsou podnikatelé zatěžování zbytečnou šikanou. Dovolím se si tedy zeptat se Vás, proč proti této šikaně a bezprecedenčnímu zásahu do soukromí každého občana v ČR, který využívá pevný internet, nebojujete ve sněmovně alespoň se stejnou vervou, s jakou v Praze brojíte proti využívání statistických dat z elektroměrů?

3.
Na závěr si k mému dotazu dovolím doplnit ještě jeden dotaz.
Je něco pravdivého na spekulacích, které přinesl nedávno portál info.cz, že Spojené síly pro Prahu chtějí po eurovolbách opustit Pražkou koalici a vládnout s ODS a ANO?

Předem děkuji za přečtení i odpovědi na mé dvě otázky
— 
S pozdravem

Petr Kapounek
podnikatel v telekomunikacích, Pirát který, se opravdu necítí být komunistou, levičákem a uráží ho takové osočování

Napsat komentář