Nový pořad „Zoufalost Ladislava Oklešťka“ – strach z nezvolení a vnucování se seniorům

V roce 2016 hnutí ANO v Olomouckém kraji překvapivě vyhrálo volby. Není pochyb, že k tomu velkou měrou přispěl tehdejší lídr, populární lékař Oto Košta. Velmi krátce po volbách provedlo „hnutí“ Jaroslavem Faltýnkem vedený puč proti vlastnímu lídrovi a na jeho místo dosadilo Ladislava Oklešťka, tehdejšího starostu obce Výšovice na Prostějovsku. Kdyby namísto nastrčeného Košty byl lídrem právě on, volby by hnutí možná nevyhrálo.

Od toho okamžiku lze popsat politiku nového hejtmana jedním slovem – strach. Způsob, jak se Ladislav Okleštěk neustále snaží zviditelňovat, jakkoliv tato snaha vypadá povrchně až komicky, nedává pochyb, že je to právě strach z opětovného nezvolení, kterému je od prvních chvíle podřízeno vše. Oklešťkova už tři roky trvající kampaň začala jako „hejtujte hejtmana“. To by se ještě dalo pochopit, zřejmě si tehdy hejtman myslel, že vtipnou formou může oslovit mladší voliče. Následovala kampaň „oholte hejtmana“, kdy pan Okleštěk několik měsíců okupoval veřejný prostor, aby nakonec vybral na dobročinný účel pouhých 150 tis., k nimž 150 tis. svých přidal. Za tyto peníze by si tolik mediálního prostoru nikdy nekoupil. Dlužno dodat, že mezitím porozdával z krajské kasy do tenisového klubu TK Agrofert a s ním spojených firem desítky milionů, někdy až velmi podivným způsobem, např. s pomocí ústně sjednané půjčky na 23 milionů.

Když už to vypadá, že hejtman níže klesnout nemůže, přichází pořad „Zoufalost Ladislava Oklešťka“. Ehm, tedy poradna Ladislava Oklešťka, nebo tak něco.

Když panu hejtmanovi nestačí být několikrát vyfocen na titulní straně Krajánku, vydávaného za veřejné peníze, je třeba přitvrdit. Mladí a ekonomicky aktivní lidé mohou ANO volit jen stěží, obzvláště když vidí, jak pan hejtman zachází s jejich penězi. Zbývají tedy senioři. Ale jak na ně, když důchody kraj nevyplácí? Nezbývá než se jim vetřít až do obýváků. Přichází poradna Jaromíra Soukupa. Ehm, tedy vlastně Ladislava Oklešťka. Mezi Duo Yamaha a Veselou trojkou pronese pár vlídných slov ten milý pán, co z výše olomouckého krajského úřadu dohlíží na jejich štěstí a kárá jejich zkažená vnoučata. Co na tom, že on a jeho stranický kolega Jura, primátor Prostějova, nebyli schopni rozumně podpořit ani mobilní hospic, zatímco si sami chodí s VIP lístky v kapse na FED-CUP.

Jedna věc se mazanému hejtmanovi musí nechat. Dělá to chytře. Dokáže pro potřebné udělat nic a prodat se jim jako spasitel. Dokáže z našich daní nasypat vyvoleným businessmanům spojeným s Agrofertem šílené sumy a prodat to jako podporu mládeže, dobročinnost nebo propagaci Olomouckého kraje. Neznámý pachatel vykrade obecní úřad ve Výšovicích a vezme i dokumenty potřebné pro vyšetření kauzy jeho solární elektrárny, mj. i pozemkovou knihu. Ztratí se i policejní protokol. To je tak, když má hejtman prostě štěstí. Ani nebylo potřeba měnit ministryni spravedlnosti.