Máte jedinečnou šanci vylepšit své okolí. Nepropásněte ji!

Máte jedinečnou šanci vylepšit své okolí. Nepropásněte ji!

Chcete u domu dětské hřiště? Chcete na prázdném plácku, kolem nějž roky chodíte, nový parčík? Štve vás chybějící kousek cyklostezky? Nebo máte nápad, jaký ještě nikdo před vámi? Pouliční lampa s vodotryskem? Plovoucí hvězdářský dalekohled. Nebo vám v parku chybí bagr, co by seděl na stromě a pletl kakao? To asi ne, co? Pokud je to ale reálné, prosadíte to takříkajíc snadno a rychle! Díky participačnímu rozpočtu. Sběr nápadů už započal!

Podařilo se. Po sedmi letech v zastupitelstvu města, kdy jsem se snažil přesvědčit ostatní zastupitele, že má smysl svěřit občanům možnost přímo navrhnout a hlasováním rozhodnout o tom, co se vybuduje, je ta chvíle konečně tu. Funguje roky už v jiných městech, funguje ve světě. Funguje v Brně, v Jeseníku, funguje ve Varšavě i v New Yorku. Umožňuje realizovat to, co zlepší život ve městě, ale nikoho zatím nenapadlo to navrhnout. Participační rozpočet.

A co o tedy vlastně jde?

(1) V první fázi VY navrhujte, co by se mohlo ve městě vybudovat, opravit, či vylepšit. Návrh posoudí úředníci města, odhadnou náklady. Jeden projekt musí stát do milionu korun včetně DPH a případných nákladů na projekt. Můžete podat až 3 návrhy. Máte čas jen do konce listopadu, tak si pospěšte.

(2) V druhé fázi se v aplikaci PinCity na adrese https://prostejov.pincity.cz hlasuje o sesbíraných návrzích. Každý občan má dva kladné hlasy a jeden záporný. Záporný můžete dát projektu, který nechcete, kladné můžete rozdělit mezi dva projekty nebo dát oba svému favoritovi.

(3) Ve třetí fázi se projekty seřadí dle počtu získaných hlasů (po odečtení záporných) a ty, které se svojí hodnotou vejdou do vyčleněné částky 3 miliony korun, se zrealizují. To může chvíli trvat, pokud bude potřeba nějaký projekt, či povolování, ale příští rok se snad většiny z nich dočkáme.

A to je vše! Takto jednoduché to je!

Podrobná pravidla najdete zde:

https://rozvijime.prostejov.eu/upload/Participativni_rozpocet/ZÁSADY%20PARTICIPATIVNÍHO%20ROZPOČTU.pdf

Ostatní informace zde:

https://www.prostejov.eu/cs/aktuality-archiv/spolecne-rozvijime-prostejov.html

Nenechte tuto příležitost ležet ladem a předložte nebo alespoň podpořte nějaký zajímavý projekt a především šiřte informaci o této možnosti mezi své příbuzné, přátele a známé.

Zvláštní poděkování bych chtěl věnovat Tomáši Blumensteinovi, který pomohl přesvědčit radu města a také primátorovi Františkovi Jurovi, že našel odvahu a především úředníkům magistrátu města Prostějova, kteří na přípravě podíleli.

Petr Kapounek,

Zastupitel města Prostějova za Piráty (v koalici Narovinu!)